top of page

Λιγότερο από εννέα χιλιόμετρα από το κέντρο των Σοφάδων βρίσκονται οι Μαυραχάδες. Το χωριό χτισμένο μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον ποταμό Σοφαδίτη, ακολουθεί την αρχιτεκτονική της περιοχής. Από τα παλαιά χρόνια διατηρεί την ίδια ονομασία και σήμερα στο δημοτικό διαμέρισμα των Μαυραχάδων κατοικούν 558 άνθρωποι.

Η ονομασία του χωριού επί Τουρκοκρατίας ήταν ΚΑΡΑΓΑΤΣΙ, που στη Τουρκική γλώσσα σημαίνει μαύρο ξύλο. Το χωριό μας πραγματικά είχε πάρα πολλούς φτελιάδες, δέντρα με έντονο μαύρο χρώμα και έτσι με την πάροδο των χρόνων μετονομάστηκε σε ΜΑΥΡΑΧΑΔΕΣ. Η απελευθέρωση του χωριού από τους Τούρκους έγινε το 1882. Μέχρι τότε έμεναν στο χωριό μόνο Τούρκοι και το βασικό προϊόν της περιοχής ήταν η παραγωγή καπνού.

Το 1954 το χωριό είχε την ατυχία να χτυπηθεί από μεγάλη σεισμική δόνηση, έντασης 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ. Τη μέρα εκείνη Παρασκευή 30 Απριλίου ήταν η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής και μάλιστα στις 15:00 που χτύπησε ο εγκέλαδος όλο το χωριό ήταν μαζεμένο στην πλατεία, όπου παιζόταν από νέους του χωριού το θεατρικό έργο «Η Γκόλφω» κι έτσι δε θρηνήσαμε θύματα. Ωστόσο στο χωριό υπήρξαν μεγάλες υλικές ζημίες καθώς η Εκκλησία και το Σχολείου που είχαν κτιστεί το 1884 καθώς και πάρα πολλά σπίτια καταστράφηκαν. Αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας της ισχύος της δόνησης σε σημείο κοντά στην πλατεία άνοιξε η γη σε βαθύ σχίσμα που έβγαζε νερό. Από το καλοκαίρι του 1954 άρχισαν να κτίζονται τα πρώτα σπίτια με οικονομική ενίσχυση του κράτους και με προδιαγραφές αντισεισμικής προστασίας υπό την επίβλεψη αξιωματικών του Μηχανικού. Μέχρι τότε οι κάτοικοι παρέμεναν σε καλύβες και σκηνές.

bottom of page